Nillas indiska linsgryta

Serverar: 6-8 portioner

När man gör lins- eller böngryta från grunden får man en berikande och hjärtevärmande rätt som kan bjudas på till fest. Långkok och massor med kryddor gör att grytan är extra smakrik.

Ingredienser

  • 4 dl gröna linser eller puylinser
  • 3 msk kokosolja
  • 1 msk kardemummakapslar
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk torkad chili
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 grön chili, finhackad med eller utan kärnor beroende på hur stark du vill ha grytan
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 lagerblad
  • 500 g sötpotatis i 2-3 cm stora kuber
  • 200 g fryst bladspenat
  • 1 tsk salt
  • 1 liter vatten
  • 400 g kokosmjölk
  • 1 msk garam masala
  • Servering
  • Ris
  • Instruktioner

    1. Blötlägg linserna i 5 timmar eller mer. Häll av vattnet och skölj linserna. Hetta upp oljan i en järngryta eller annan tjockbottnad gryta till medelhög värme och fräs kardemummakapslar, kryddnejlika, kanelstång och torkad chili någon minut under omrörning.
    2. Tillsätt lök, vitlök, färsk chili och ingefära och fortsätt stela under omrörning tills löken mjuknat och blivit helt brun utan att brännas. Tillsätt linserna, gurkmeja, lagerblad, sötpotatis, spenat, salt och vatten.
    3. Koka upp och låt småputtra på låg värme utan lock i ca 1 timme tills att linserna är helt mjuka. Rör om några gånger under tiden. Tillsätt kokosmjölk och garam masala mot slutet och koka upp.
    4. Servera grytan med kokt ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben