Nötgifflar

Serverar: 24 portioner

När jag bakar dem så tredubblar jag receptet, då blir det 1 pkt jäst samt ca 70 gifflar. Gott att ha i frysen.

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • ½ d mjölk
  • 125 g Milda
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • Fyllning
  • 50 g Milda
  • 1 dl hasselnötter (65 g), malda
  • 1 dl strösocker
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Ingredienserna bör vara rumsvarma, i annat fall tar jäsningen längre tid.
    2. Rör ut jästen i mjölken. Finfördela matfettet i mjölet, tillsätt mjölkblandningen, ägg och socker. Arbeta degen smidig och blank. Strö över vetemjöl och täck degen med plastfolie, låt den jäsa på dragfri plats till sin dubbla storlek ca 1½ timme.
    3. Blanda ingredienserna till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 22 cm i diameter. Dela varje kaka i 8 trekanter. Lägg en klick fyllning på varje och rulla ihop dem från basen.
    4. Lägg gifflarna med snibben ned på bakplåtspapperklädda plåtar. Täck gifflarna med bakduk och låt dem jäsa i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
    5. Pensla med uppvispat ägg. Grädda gifflarna mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18

    Kommentarer (1)

    Heisjo 3 december 2010

    Supergoda!!! Inte alls så svårt som det verkar. Dock använde jag 25g jäst till en sats, vet inte om det gör från eller till...men goda var de!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben