Nötgifflar

Serverar: 30 portioner

Så gott!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 3/4 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 ägg
  • 13 dl vetemjöl, (cirka 13 dl vetemjöl)
  • Fyllning
  • 100 g smör eller margarin
  • 3/4 dl socker
  • 2 dl blandade nötter, t ex hasselnötter, pekannötter
  • 1 ägg
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • 2 dl florsocker
  • 1 ½ msk vatten
  • Röd karamellfärg
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader och lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
    2. Fyllning: Rör ihop smör, socker, malda nötter och ägg till fyllningen.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut varje till en rundel och sporra ut 8 trekanter. Lägg en klick fyllning på den breda delen och rulla ihop mot mitten. Lägg på plåt med bakpapper med skarven ned. Låt jäsa i 30 minuter.
    4. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader, 6–7 minuter.
    5. Rör ihop florsocker, vatten och karamellfärg och glasera de avsvalnade gifflarna.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben