Nötgifflar

Serverar: 18 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Försvinnande goda. Har gjort dessa gifflar många gånger.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1 ägg
  • 3 msk socker
  • 2 krm salt
  • 5-6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g nötkärnor
  • 100 g smör
  • 1dl socker
  • Eller
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel
  • Eller
  • Vaniljkräm
  • Pärlsocker
  • Ägg till pensling
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och tillsätt kaffegrädden, värm eller kyl blandningen så den blir 37 grader, häll det över jästen, rör tills den löst sig, tillsätt ägg, socker, salt och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
    2. Mal nötterna och blanda med smör och socker till fyllningen.
    3. Knåda degen, dela den i 3 delar, kavla ut runda kakor som delas i 6 tårtbitar. Lägg på ca 2 tsk fyllning, forma gifflar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa ca 35 minuter, pensla med ägg och strössla över pärlsocker. Grädda i 250 grader tills de fått en gyllen brun färg, ca 7 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben