Nötkolabitar

Serverar: 48 portioner

Otroligt goda!

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • fyllning
  • 3 dl socker
  • ½ dl sirap
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 150 g smör
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 300 g blandade nötter, ex jordnötter, cashewnötter, valnötter och hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Hacka ihop mjöl, bakpulver, socker, smör och ägg för hand eller i en matberedare. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i kylen ca 30 min.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Kavla eller tryck ut degen på bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Låt degen gå upp ca 1 cm på kanten. Nagga med gaffel. Förgrädda degen i ugnen ca 10 min.
    4. Lägg jordnötterna i hushållspapper och gnugga bort det mesta av saltet. Grovhacka alla nötter.
    5. Blanda socker, sirap, apelsinskal, smör, vispgrädde och mjöl i en kastrull. Låt allt smälta till en smet på svag värme utan att det börjar koka. Rör ner nötterna. Bred ut smeten över mördegen.
    6. Grädda i mitten av ugnen 15 - 20 min. Låt kakan svalna. Skär den i rutor med vass kniv.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Lindanemon 29 juni 2008

    Jättegoda! Full pott :-)

    Bodenskan 10 december 2009

    Har gjort de här förrut jättegoda

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben