Choklad- och nötkolabitar i liten långpanna

Serverar: 15 portioner

Dessa härliga konfektbitar har en smakrik chokladbotten, hasselnötskola och god chokladtopping. De är helt enkelt små lyxbitar (och kaloribomber) som alla gottegrisar måste testa!

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g smör
  • 1 dl kakao
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg, uppvispade
  • 4 dl vetemjöl
  • Nötkola
  • 125 g smör
  • Ca 400 g kondenserad mjölk
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 125 g hasselnötter, halverade och rostade
  • Chokladtopping
  • 200 g mörk choklad, hackad
  • 1 msk smör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form, ca 20x30 cm, och lägg i ett bakplåtspapper.
    2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Rör ner kakao och socker. Ta kastrullen från värmen och rör ner de uppvispade äggen. Blanda till sist ner mjölet.
    3. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda ca 20 minuter och låt den svalna.
    4. Gör nötkolan: Smält smöret och häll i den kondenserade mjölken, sirap och socker. Koka upp blandningen. Sänk värmen och låt sjuda ca 15 minuter eller tills den har fått en mörk karamellfärg. Rör kontinuerligt i kastrullen, vakta så att inte kolan bränns vid.
    5. Ta kastrullen från värmen och rör ner hasselnötterna. Häll nötkolan över den avsvalnade chokladbottnen. Låt nötkolan svalna.
    6. Gör chokladtoppingen: Smält chokladen på svag värme i en kastrull. Rör ner smöret när chokladen har smält.
    7. Bred chokladtoppingen över den kalla nötkolan. Ställ in kakan i kylen och låt den bli kall innan den skärs i bitar.
    8. Med smak av lakrits: Lakrits och choklad är en mycket god kombination i bakverk. Lakritspulver kan du köpa i välsorterade kryddbutiker. Tillsätt gärna 2 msk lakritspulver i smeten till chokladbottnen. Följ för övrigt grundreceptet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben