Denna mandelkaka har ljuvlig doft av kardemumma. För att baka den här kakan behöver du en kakform med 24 cm i diameter och försedd med löstagbar kant. Du kan servera kakan som den är eller med glass eller vaniljsås.
Ingredienser
Deg
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 äggula
2 msk vatten
3 1/3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning
150 g malen mandel
2 1/2 dl florsocker
Rivet skal från ½ -1 apelsin
1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk bakpulver
3 äggvitor
1 äggula
Instruktioner
- Ugn 175º.
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulan och vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner. Klä en form med 2/3 av degen. Degen ska gå ca 2 cm upp på formens kant. Låt formen stå kallt.
- Fyllning:
Blanda mandeln med florsocker, apelsinskal, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsmeten.
- Kavla ut resten av degen och sporra den i ca 1 1/2 cm breda remsor. Häll mandelsmeten i formen och lägg degremsorna som ett galler över fyllningen. Pensla degen med äggula. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, 40–50 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)