Norsk mandelkaka

Denna mandelkaka har ljuvlig doft av kardemumma. För att baka den här kakan behöver du en kakform med 24 cm i diameter och försedd med löstagbar kant. Du kan servera kakan som den är eller med glass eller vaniljsås.

Ingredienser

  • Deg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 3 1/3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 150 g malen mandel
  • 2 1/2 dl florsocker
  • Rivet skal från ½ -1 apelsin
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3 äggvitor
  • 1 äggula
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulan och vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner. Klä en form med 2/3 av degen. Degen ska gå ca 2 cm upp på formens kant. Låt formen stå kallt.
    3. Fyllning: Blanda mandeln med florsocker, apelsinskal, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsmeten.
    4. Kavla ut resten av degen och sporra den i ca 1 1/2 cm breda remsor. Häll mandelsmeten i formen och lägg degremsorna som ett galler över fyllningen. Pensla degen med äggula. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, 40–50 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben