Nyponbröd

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 dag 2 timmar 30 minuter

Ett bröd som tar lite tid på sig men ack så gott!!

Ingredienser

  • Polish
  • 3 dl vatten
  • 5 g jäst
  • 4 dl vetemjöl
  • Skållning
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl kokhett vatten
  • Deg
  • 1 dl nyponpulver
  • 5 dl filmjölk
  • 25 g jäst
  • 6 dl rågsikt
  • ½ dl brödsirap
  • 1 tsk fänkål stött
  • 1 msk kummin stött
  • 1 msk salt
  • 1 tsk soya
  • 6 dl rågsikt
  • 2 dl mjöl till utbaket
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Vispa ihop en polish av vatten, jäst och vetemjöl. Låt stå i rumstemperatur i 24 timmar med lock.
    2. Dag 2: Koka upp vatten och häll över det grova rågmjölet. Låt stå.
    3. Värm filmjölken till ca 30 grader o smula i jästen, blanda väl. Rör ner det i skållningen.( Degen ska vara kladdig)
    4. Häll i nyponpulvret i polishen och rör om. Tillsätt blandningen med skållning samt blanda ner 6 dl rågsikt. Låt jäsa 1 timme under lock.
    5. Värm sirap med kryddor , soya och salt. Häll i degen och blanda i rågsikten. Knåda ca 7 min. Häll ut på mjölat bord och dela i 4 delar. Knåda till runda limpor och lägg på plåt med ca 4 ca mellanrum. Skåra med vass kniv 2 snitt per limpa. Jäs 45 min under duk. Grädda på 200 grader i 40 minuter. Låt svala under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    rackartyg 28 april 2012

    Har inte hunnit baka det ännu, men helgen är ju lång. Men jag har smakat det, helt suveränt med lite lagom smak av nypon. En underbar konsistens på brödet. Tack, CIna!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben