Har du inte provat att baka bröd på nyponsoppa är det dags att göra det nu! Soppan ger brödet en lite sötsyrlig karaktär.
Ingredienser
40 g jäst
3 dl nyponsoppa, 37 grader
1 dl vatten, 37 grader
30 g smör, smält och avsvalnat
2 tsk salt
Ca 8 dl vetemjöl special
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke. Häll nyponsoppa och vatten (37 grader) över jästen. Tillsätt smält och avsvalnat smör, salt och vetemjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg 5-10 minuter. Låt degen jäs i 30 minuter.
Baka ut till en bulle. Lägg bullen i en mjölad jäskorg och låt jäsa övertäckt 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vänd upp brödet på en lätt mjölad plåt och grädda långt ner i ugnen i ca 25 minuter. Låt det svalna på ett galler.