Nyponbröd med surdeg

Serverar: 1 portioner

Både surdeg och nyponskal ger god syrlighet till brödet. Färdig surdeg finns i kyldisken i den vanliga livsmedelsaffären. Men du kan naturligtvis också använda din egen surdeg om du har en.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 2½ dl ljummet vatten
  • 2½ dl rågkross
  • Dag 2
  • 25 g jäst
  • 1½ dl vatten, 37 grader
  • 1 förpackning flytande rågsurdeg, 150 g
  • 2 msk honung
  • 1½ tsk salt
  • ½ dl nyponskalsmjöl
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • Ca 3 dl vetemjöl special, med fullkorn
  • Smör eller olja och mjöl till formen
  • Instruktioner

    1. Häll vatten över rågkrosset och låt blandningen svälla övertäckt till nästa dag.
    2. Smula jästen ner i rågkrosset och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt rågsurdeg, honung, salt och nyponskalsmjöl. Rör om. Blanda ner grovt rågmjöl och till sist vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i bunken ca 45 minuter.
    3. Stjälp upp degen på en arbetsbänk mjölad med grovt rågmjöl. Forma till ett bröd. Smörj och mjöla en avlång brödform som rymmer 1½ liter och lägg ner brödet. Låt det jäsa ca 30 minuter.
    4. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
    5. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och spruta in lite vatten med en blomspruta. Stäng genast luckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet ca 35 minuter. Känn gärna efter med en sticka att brödet är klart. Stjälp upp det nygräddade brödet på ett galler och låt svalna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben