Surdeg på råg till många bak

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Ju mer surdeg i brödet desto mer smak och mindre/ingen jäst behövs. Bröd som har sin grund av surdeg ger ett hälsosamt bröd och längre hållbarhet. Det finns många recept på surdeg och här kommer ännu ett.

Ingredienser

  • 3 l och 3 dl varmt vatten
  • 3 msk honung
  • 1/4 av ett paket jäst på 50 g
  • 3 l och 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl fint rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1 Blanda 3 dl vatten med honung och jäst. Tillsätt 2 dl grovt rågmjöl och vispa. Låt stå exempelvis nära spisen med plastfolie eller bakduk. Rör då och då och kontrollera att degen bubblar.
    2. Dag 2 Blanda i 1 dl fint rågmjöl. Rör då och då och kontrollera att degen bubblar.
    3. Dag 3 Blanda i 3 l varmt vatten och 3 l grovt rågmjöl. Rör om då och då. Låt stå övertäckt och bubbla.
    4. Dag 4 Den surdeg som du inte behöver på en gång till ditt brödbak går bra att frysa. Frys ner i påsar exempelvis med 1 dl i varje och kanske några med 5 dl. Anpassa efter mängden du behöver till dina surdegsbak.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben