Surdeg av råg

Det är lätt att alltid ha surdeg hemma i kylen. Det är bara att fylla på med mjöl och vatten, lite då och då. En surdeg kan nästan bli hur gammal som helst, men om den skulle bli dålig får du sätta en ny. Den färdiga surdegen måste förvaras i kylskåp. I rumstemperatur blir den dålig på en dag.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 2 dl vatten
  • 150 g rågmjöl
  • Tillsätt dag 3
  • 1 dl vatten
  • 50 g rågmjöl
  • Tillsätt dag 4
  • 1 dl vatten
  • 50 g rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Mixa vatten och mjöl så att degen blir slät. Plasta in och låt stå i rumstemperatur 2 dygn. (Volymen kan öka 6 gånger så använd ett väl tilltaget kärl.)
    2. Dag 3: Tillsätt vatten och mjöl. Mixa, plasta in och låt stå ett dygn.
    3. Dag 4: Tillsätt resten av vatten och mjöl. Mixa och plasta in. Låt stå ett dygn.
    4. Häll upp i tät glasburk och förvara i kylskåp. När du använder dig av surdegen kan du omedelbart fylla på med mer vatten och mjöl i glasburken. Konsistensen skall vara som våffelsmet.
    5. Nu har du surdeg i beredskap för ditt brödbak!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    carola275 9 september 2008

    Jag har aldrig gjort surdeg förut men är nu många steg närmare att ta detta steg. När jag läser ditt recept funderar jag bara om det är rågsikt, rågkross eller något annat rågmjöl som syftas till? eller spelar det ingen roll? =)

    jalica 12 mars 2010

    Äntligen får jag veta hur man gör surdeg. Hur förvarar jag i kylen? I plastpåse eller bunke?.När och hur fyller jag på med vatten och mjöl?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben