Receptet på surdegen hittar du här bland receptsamlingen.
Tänk på att den behöver 4 dagar på sig att mogna.
Använd fast honung, det är den som gör att brödet blir så mörkt och skorpan så härligt seg.
Ingredienser
3 dl (300 g) vatten
1,5 msk (30 g) fast honung
0,3 dl (30 g) surdeg av råg (se recept)
3 dl (180 g) vetemjöl special
3 dl (180 g) rågsikt
1 dl (50 g) grovt rågmjöl
1/3 pkt (15 g) jäst
2 tsk (12 g) salt
Instruktioner
Blanda samtliga ingredienser.
Kör degen på låg växel 3 minuter.
Fortsätt köra degen på mellanväxel i 9 minuter.
Låt degen vila i 90 minuter under bakduk.
Dela degen i två delar och rundriv den med händerna.
Låt degen vila i 10 minuter på bakbordet.
Vik och rulla ut två spolformade limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och skär ett snitt på längden.
Låt bröden jäsa 60 - 90 minuter. De skall bli dubbelt så stora.
Sätt in bröden i 250 g varm ugn och spruta in vatten med en blomspruta.
Sänk värmen till 220 g och låt bröden gräddas 30 - 35 minuter.
Bakade precis klart detta brödet o det blev väldigt gott! Däremot så smakade det ingen honung.. men det blev gott ändå :)