Honey (bröd med "surdeg av råg")

Serverar: 2 portioner

Receptet på surdegen hittar du här bland receptsamlingen. Tänk på att den behöver 4 dagar på sig att mogna. Använd fast honung, det är den som gör att brödet blir så mörkt och skorpan så härligt seg.

Ingredienser

  • 3 dl (300 g) vatten
  • 1,5 msk (30 g) fast honung
  • 0,3 dl (30 g) surdeg av råg (se recept)
  • 3 dl (180 g) vetemjöl special
  • 3 dl (180 g) rågsikt
  • 1 dl (50 g) grovt rågmjöl
  • 1/3 pkt (15 g) jäst
  • 2 tsk (12 g) salt
  • Instruktioner

    1. Blanda samtliga ingredienser. Kör degen på låg växel 3 minuter. Fortsätt köra degen på mellanväxel i 9 minuter.
    2. Låt degen vila i 90 minuter under bakduk.
    3. Dela degen i två delar och rundriv den med händerna.
    4. Låt degen vila i 10 minuter på bakbordet.
    5. Vik och rulla ut två spolformade limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och skär ett snitt på längden.
    6. Låt bröden jäsa 60 - 90 minuter. De skall bli dubbelt så stora.
    7. Sätt in bröden i 250 g varm ugn och spruta in vatten med en blomspruta. Sänk värmen till 220 g och låt bröden gräddas 30 - 35 minuter.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10

    Kommentarer (1)

    Kuromi 26 oktober 2009

    Bakade precis klart detta brödet o det blev väldigt gott! Däremot så smakade det ingen honung.. men det blev gott ändå :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben