Grovt bröd med surdeg

En stor limpa med mustig smak och härligt tuggmotstånd.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 dl surdeg av råg
  • 15 g jäst
  • 3 msk mörk brödsirap
  • 2 msk olja
  • 4 dl rågmjöl
  • Ca 4½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Blanda kross, frön, kärnor och vatten i en kastrull. Koka upp och ställ åt sidan tills blandningen svalnat till ca 35º.
    2. Använd med fördel en hushållsassistent för att arbeta ihop degen.
    3. Lös upp jästen i krossblandningen och tillsätt därefter övriga ingredienser. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs övertäckt i 45-60 minuter.
    4. Ta upp på mjölat underlag, knåda igenom degen. Arbeta in mer mjöl om den "kladdar". Forma till en limpa.
    5. Smörj en avlång, stor form. Tryck ut degen i formen, strö över mjöl och jäs ytterligare 45-60 minuter.
    6. Värm ugnen till 250º.
    7. Snitta brödet med vass kniv, sänk värmen till 200º och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
    8. Linda in limpan i en bakduk och låt svalna.
    9. Är bäst om det får vila ett dygn, lätt att skära i tunna skivor, smular inte.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben