Grovt bröd med surdeg
En stor limpa med mustig smak och härligt tuggmotstånd.
Ingredienser
5 dl vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 dl surdeg av råg
15 g jäst
3 msk mörk brödsirap
2 msk olja
4 dl rågmjöl
Ca 4½ dl vetemjöl
1½ tsk salt
Instruktioner
Blanda kross, frön, kärnor och vatten i en kastrull. Koka upp och ställ åt sidan tills blandningen svalnat till ca 35º.
Använd med fördel en hushållsassistent för att arbeta ihop degen.
Lös upp jästen i krossblandningen och tillsätt därefter övriga ingredienser. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs övertäckt i 45-60 minuter.
Ta upp på mjölat underlag, knåda igenom degen. Arbeta in mer mjöl om den "kladdar". Forma till en limpa.
Smörj en avlång, stor form. Tryck ut degen i formen, strö över mjöl och jäs ytterligare 45-60 minuter.
Värm ugnen till 250º.
Snitta brödet med vass kniv, sänk värmen till 200º och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Linda in limpan i en bakduk och låt svalna.
Är bäst om det får vila ett dygn, lätt att skära i tunna skivor, smular inte.
Liknande recept
Grovt bröd med äpple och youghurt.
4.6
1 h 20 min
2
14
Grovt bröd
4.8
1
3
Helags grova bröd
4.3
5
Evas stora grova bröd
4.3
3 h
2
Enkelt bröd på surdeg
2 h 15 min
2
Grovt bröd som är lättbakat
4.5
2 h 30 min
2
4
Gott lite grovt bröd utan jäst
55 min
Honey (bröd med "surdeg av råg")
4.5
2
1
Grovt bröd
4.5
2
4
Kommentarer (0)
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Om cookies på Matklubben
. 
Jag förstår!