Evas stora grova bröd

Tid: 3 timmar

Ett fantastiskt bröd. Lite grovt. Smidigt som bara den. Inget knådande. Och det blir framför allt många stora skivor. Ett perfekt vardagsbröd om man har en familj som är storkonsument av bröd.

Ingredienser

  • 1 dl rågkross
  • 1 dl kokande vatten
  • 50 g jäst
  • 1 l iskallt vatten
  • 1 ½ dl vetegroddar
  • 1 dl krossade linfrön
  • 2 dl solroskärnor
  • 1,75 msk salt
  • 8 dl (440g) rågsikt
  • 12-15 dl (720-900g) vetemjöl
  • Instruktioner

    Lägg rågkrossen i en skål och häll på kokande vatten. Låt svalna. Smula jästen i degskålen. Häll över det iskalla vattnet. Tillsätt rågkross och de övriga ingredienserna. Blanda väl. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar. vänd försiktigt ut degen på bakplåts klädd plåt. Ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 200gr. Grädda i 1 timme. Jag brukar vända och knacka på botten och sätta i en stektermometer för att försäkra mig att brödet är färdigt.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    marielotta 4 september 2009

    Hej, har bakat och smakat. Ett gott bröd helt klart, men jag letar efter det där som jag vill göra om och om igen. Delade det i 3 delar och lade i form och det gick bra. Tack för receptet.

    Catte77 13 januari 2016

    Det helt perfekta brödet! Enkelt att baka och både gott och nyttigt. Bakar det lite då och då och har delat med mig av receptet till många. Min svägerska har t.o.m. gjort om det till glutenfritt och det funkar lika bra.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben