Grovt bröd

Serverar: 2 portioner

Gott bröd med knaprig skorpa och seg inuti. Inget för den som har bråttom. Arbetstid är inte så lång men brödet skall skållas och jäsas länge.

Ingredienser

  • Ingredienser del 1
  • 1 dl kornmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl krossat bovete
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl matvete (koktid 15 min)
  • 5 dl kokande vatten
  • Ingredienser del 2
  • 50 g jäst
  • 2 dl filmjölk
  • 2 dl vatten
  • 50 g smält smör
  • ½ dl sirap
  • 1½ msk salt
  • Ingredienser del 3
  • 5 dl rågsikt
  • 10-15 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop alla mjölsorter och kross i del 1 och häll över det kokande vattnet. Låt stå minst 1 timme. Gärna över natten.
    2. Blanda ner alla ingedienser från del 2 i del 1. Rör så att jästen löser sig. Blanda i all rågsikt och ca hälften av vetemjölet. Viktigt att inte ta i för mycket vetemjöl så att degen blir för hård. Ta mer vetemjöl efterhand som du knådar degen. Knåda 5 minuter. Låt jäsa 1 timma. Tryck ner degen ett par gånger under jäsningen.
    3. Baka ut till 2 stora avlånga limpor. Låt jäsa 1 timma. Grädda i 175C i 1,15 tim. Täck med bakplåtspapper efter halva tiden.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    miramamman 16 september 2008

    intressant recept, ska prova så fort min ugn är lagad..

    lerinja 15 november 2008

    Hej! Mmmmhhhh...låter jätte gott! Tack! Återkommer med min betyg...hehehe

    Nallemamma 20 november 2008

    MYCKET GOTT!! TOG MÖRK SIRAP,,,,BLEV 2 STOORRRA LIMPOR,, LÄT DEM VARA INNE I UGNE 1 TIMME O STÄNGDE AV,, TOG UT DEM EFTER EN HALV TIMME.. GOTT TACK!!

    mammamu61 9 november 2009

    Jättegott bröd! Använde ett nytt mjöl som heter Manituba crem.

    Relaterade Artiklar

    Gratinerad aubergine
    En urgröpt aubergine fylls med en sås gjord av fruktköttet, lök och...

    Polenta
    Polenta är det italienska namnet för majs. Polenta är ett grovt gul...

    Sill och strömming
    Sill och strömming är egentligen samma fisk. Namnet strömming använ...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben