Gott bröd med knaprig skorpa och seg inuti. Inget för den som har bråttom. Arbetstid är inte så lång men brödet skall skållas och jäsas länge.
Ingredienser
Ingredienser del 1
1 dl kornmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetekross
1 dl krossat bovete
1 dl grovt rågmjöl
1 dl matvete (koktid 15 min)
5 dl kokande vatten
Ingredienser del 2
50 g jäst
2 dl filmjölk
2 dl vatten
50 g smält smör
½ dl sirap
1½ msk salt
Ingredienser del 3
5 dl rågsikt
10-15 dl vetemjöl
Instruktioner
- Blanda ihop alla mjölsorter och kross i del 1 och häll över det kokande vattnet. Låt stå minst 1 timme. Gärna över natten.
- Blanda ner alla ingedienser från del 2 i del 1. Rör så att jästen löser sig.
Blanda i all rågsikt och ca hälften av vetemjölet. Viktigt att inte ta i för mycket vetemjöl så att degen blir för hård.
Ta mer vetemjöl efterhand som du knådar degen.
Knåda 5 minuter.
Låt jäsa 1 timma. Tryck ner degen ett par gånger under jäsningen.
- Baka ut till 2 stora avlånga limpor.
Låt jäsa 1 timma.
Grädda i 175C i 1,15 tim. Täck med bakplåtspapper efter halva tiden.
Liknande recept
Kommentarer (4)
Relaterade Artiklar
Gratinerad aubergine
En urgröpt aubergine fylls med en sås gjord av fruktköttet, lök och...
Polenta
Polenta är det italienska namnet för majs. Polenta är ett grovt gul...
Sill och strömming
Sill och strömming är egentligen samma fisk. Namnet strömming använ...
intressant recept, ska prova så fort min ugn är lagad..
Hej! Mmmmhhhh...låter jätte gott! Tack! Återkommer med min betyg...hehehe
MYCKET GOTT!! TOG MÖRK SIRAP,,,,BLEV 2 STOORRRA LIMPOR,, LÄT DEM VARA INNE I UGNE 1 TIMME O STÄNGDE AV,, TOG UT DEM EFTER EN HALV TIMME.. GOTT TACK!!
Jättegott bröd! Använde ett nytt mjöl som heter Manituba crem.