Lökbröd (med surdeg)

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 dag

Otroligt mustigt, saftigt och segt bröd med fantastisk arom och härligt gyllene seg-frasig skorpa.

Ingredienser

  • 200 g aktiv vetesur
  • 300 g vatten
  • 420 g vetemjöl, ev 0.25 graham
  • 100 g hackad lök, en normalstor
  • 1½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop din aktiva surdeg, mjöl och vatten. Vänta 20 min och knåda sen in salt och lök. Låt vila ca 30 minuter, dra sedan ut degen och vik ihop den i bunken några gånger. Upprepa vila, vika en-två gånger till.
    2. Efter sista vikningen låter du degen vila ca en timme innan du stjälper upp, runddriver och formar den till en limpa.
    3. Låt jäsa med skarven upp i en korg i kylen över natten (eller ca 3-5 timmar i rumstemperatur).
    4. Sätt ugnen på 275 grader och ta fram korgen. När ugnen är riktigt varm stjälper du upp brödet, snittar det och hivar in det på den heta plåten. Snabbt in med lite vatten under (för fin skorpa) och stäng luckan. Vädra ugnen efter 15 minuter och sänk ev temperaturen lite. Grädda sammanlaggt i ca 40 minuter.
    5. Låt helst brödet svalna helt på galler innan du skär i det. (Då hinner det stabilisera sig ordentligt).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben