Olivpaj

Serverar: 4-6 portioner

Medelhavssmaker som oliv, paprika och rödlök samsas i denna färskostpaj. Oliverna balanserar härligt med sötman från den röda löken.

Ingredienser

  • 200 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 g tärnat smör
  • Ca 2 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • Olja
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • ca 20 urkärnade svarta oliver
  • 1 gul paprika
  • 250 g färskost, tex philadelphia
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk grön olivtapenade
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • Servering
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º.
    2. Blanda mjöl, salt och smör i en matberedare och kör tills degen är smulig. Tillsätt iskallt vatten och blanda till en mjuk deg. Lägg sedan degen i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter.
    3. Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk och lägg den sedan i en pajform som är ca 22 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt vila i kylen i 10 minuter. Grädda pajskalet med torkade ärtor i botten i 10-15 minuter, ta sedan bort ärtorna och grädda i ytterligare 3 minuter. Sänk ungsvärmen till 180 grader.
    4. Finhacka rödlök och vitlöksklyftorna. Kärna ur och skär paprikan i strimlor. Värm lite olja i en stekpanna och stek lök och vitlök i några minuter. Smaka av med salt och peppar och tillsätt oliver och gul paprika.
    5. Lägg löken, oliverna och paprikan i botten av pajskalet. Vispa färskost, mjölk, tapenade, ägg och äggula. Krydda med salt och häll sedan över lökblandningen i pajskalet.
    6. Grädda i ca 30-40 minuter. Servera pajen med en grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben