Denna tårta är så god så det finns inte! Ett måste på tårtkalas.
Ingredienser
Bottnar
5 äggvitor
180 g florsocker
150 g mandel
Smörkräm
200-250 g rumstempererat smör
3-4 äggulor
1 dl socker
knappt 1 dl vatten
Garnering
Florsocker
20 g flagad mandel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125°C.
Smörj 2 plåtar väl. Mjöla plåtarna, slå av det mjöl som inte fastnar. Rita upp önskad form, runda eller fyrkantiga. Används bakpapper ritas mallen upp med blyerts.
- Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med florsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner mandelblandningen.
- Fördela smeten på 4 uppritade bottnar ( om tjockare bottnar önskas gör 3 st). Gräddas i svag värme. Lossa bottnarna medan de ännu är mjuka och lägg på bakgaller.
- Till smörkrämen kokas socker och vatten till en simmig lag som trådar sig.
Häll under kraftig vispning den heta lagen över de söndervispade äggulorna. Låt blandningen svalna under vispning.
Vispa ner klickvis av rumstempererat smör. Skär krämen sig, vispar man den kraftigt så går den ihop.
- Rosta den flagade mandeln i medelvarm ugn.
Varva bottnar och smörkräm. Bred ett tunt lager kräm överst. Sikta över florsocker och garnera med rostad mandel.
Liknande recept
Kommentarer (0)