Kung Oscars läckra tårta

Serverar: 8-10 portioner

Krämigt och gott!

Ingredienser

  • 400 g mandelmassa
  • 4 äggvitor
  • Smörkräm
  • 4 äggulor
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 1 ½ tsk maizena
  • 150 g smör eller margarin
  • Nougat
  • 3/4 dl strösocker
  • 20 mandlar
  • Garnering
  • Mandelspån
  • citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt ner mandelmassan. Rita 2 rundlar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt på rundlarna. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Lossa bottnarna när de har kallnat.
    2. Blanda samman äggulor, socker, vaniljsocker, mjölk och maizena i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den är tjock. Tag kastrullen från värmen och klicka ner matfettet. Rör till en slät kräm. Ställ den kallt att stelna.
    3. Grovhacka mandlarna. Smält sockret till nougaten i en stekpanna under omrörning på ej för het värme. Tillsätt mandeln när sockret är ljusbrunt. Häll upp nougaten på oljad plåt eller på specialbakplåtsduk. Låt nougaten kallna.
    4. Krossa nougaten i en mortel eller i en matberedare. Rör ner nougaten i den kalla smörkrämen. Bred knappt hälften av krämen på den ena bottnen. Lägg på den andra och bred resterande kräm över och runtom hela tårtan. Strö över mandelspån. Dekorera eventuellt med färsk citronmeliss strax innan tårtan ska serveras.
    5. Tips! Vill du ha en lite syrligare tårta kan du blanda rivet skal av 1/2 citron i smörkrämen.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben