Päron- och mandelkaka

En gammaldags, saftig päronkaka som också passar fint att servera ljummen som dessert med en klick grädde eller vaniljsås. Smaksätt gärna grädden till kakan med rom eller likör.

Ingredienser

  • 2-3 päron
  • Smör
  • 1 tsk socker
  • Smet
  • 2 ägg
  • 1½ dl socker
  • 100 g smör
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl mandelmjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Mandelspån
  • Servering
  • Vispad grädde eller vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i kuber. Stek dem mjuka i en klick smör. Strö över 1 tsk socker och låt sockret smälta.
    3. Smält smöret till kakan och låt svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda ner det avsvalnade smöret. Sikta ner vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör till en slät smet.
    4. Smöra och bröa en avlång sockerkaksform. Fyll med hälften av smeten och fördela hälften av päronen i smeten. Strö över ett lager mandelspån. Täck med resten av smeten och päron. Strö över ett lager mandelspån.
    5. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan svalna.
    6. Servera kakan med vispad grädde eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben