Päronpaj med grönmögelost och rosmarin

Serverar: 6-8 portioner

Denna salta päronpaj är en annorlunda förrätt.

Ingredienser

  • 3 päron (gärna Williamspäron)
  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • 125 g grönmögelost
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Pajdeg
  • 100 g rumsvarmr smör
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk kallt vatten
  • Tillbehör
  • 80 g babyspenat
  • 1-2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk valnötsolja
  • 1 krm salt
  • ½ krm nymald svartpeppar
  • 50 valnötter
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Blanda smör, mjöl och salt i en matberedare eller på en arbetsbänk. Häll i vattnet lite åt gången. Blanda snabbt ihop till en deg.
    2. Klä en pajform gärna avlång ca 10x25 cm med degen. Picka den med en gaffel. Låt den vila ca 60 min i kylen. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min
    4. Skala kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg päronklyftorna tätt i pajskalet, klicka över smöret och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
    5. Låt pajen svalna något innan grönmögelosten skivas över. Garnera med färska rismarinblad och peppar.
    6. Servera pajen med babyspenat smaksatt med citronsaft, valnötsolja, salt, peppar och valnötter

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    frufogelberg 11 juli 2009

    Stort TACK för recept på mycket god paj! Jag ändrade lite på receptet - inga smörklickar utan la två sorters ädelostsorter över de heta päronen och satte in pajen i ugnen igen en stund! Vi hade stort gäng kompisar igår, och de gillade verkligen päronpajen. Succé! de ville ha receptet och bjuda på det vid fler tillfällen. Det vill vi ha många gånger .....ofta .....

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben