Underbart god paj, ej för söt, som funkar alla årstider. Jag fick receptet av Madame Chaput, som mycket duktig husmor i familjen där jag bodde på en språkresa i Bretagne 1998.
Ingredienser
Pajbotten
1 dl vetemjöl
3 msk socker
1 ägg
75g smör - rumstempererat
3 msk olja (raps, solros etc...ej oliv)
4 msk mjölk
4 msk crème fraîche
1 stor burk à 825g (avrunnen vikt 460g) med konserverade päron
Äggsmet
50 g smält smör
1 ägg
3 msk socker
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser till pajbotten i en skål. Smeten blir ganska lös. Lägg smeten i en smord pajform och lägg på päronhalvorna.
Grädda i 200 grader i 20 min.
- Under tiden: Blanda ihop ingredienserna till äggsmeten i en skål. ta ut pajen efter 20 min, lägg på äggsmeten och grädda ytterligare 10 min eller tills den fått fin färg.
- Klart!
- Lyxig variation:
Ta ut pajbotten efter 15 min istället för 20 min, strö på flagad mandel och hackad mörk blockchoklad, ställ in i 5 min till. Lägg sedan på äggsmeten och grädda vidare 10 min.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Fransk Päronpaj St-Malo