Fransk citrontarte

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Fyllningen har en mild och god citron- och mandelsmak. Den kan se litet skuren ut men blir perfekt efter gräddning.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • Citronkräm
  • 100 g sötmandel
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • Rivet skal av 2 citroner
  • Saft av 1 citron (3/4 dl)
  • Maräng
  • 2 äggvitor
  • 1 krm salt
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Hacka samman smör, socker, mjöl och salt. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 30 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ i kylskåpet ca 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 225°.
    3. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, mandel, citronskal och -saft och fördela smeten i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
    4. Vispa äggvitorna tillsammans med salt och citronsaft till riktigt fast skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning. Bred marängsmeten toppigt över tarten.
    5. Sänk värmen till 200°. Grädda tarten ytterligare ca 6 minuter eller tills marängsmeten fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    PaulaPudding 12 mars 2011

    Jättegod tarte. Hade med den på jobbet för att de skulle få bilda sig en uppfattning om den. Alla tyckte om den, verkligen. :)

    Wombat04 14 mars 2011

    Du har varit flitig! Tack så jättemycket för kommentar, betyg och bild. :-D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben