Pärontarte med hasselnötssmulor
Päron, hasselnötter och litet ingefära ger denna smakrika paj en skön höstkänsla.
Ingredienser
Pajdeg och smulor
200 g hasselnötter
4 dl rågsikt
1 krm salt
200 g smör
1 dl råsocker
Fyllning
3 medelstora päron, ca 400 g
Litet citronsaft
1 tsk malen ingefära
Instruktioner
- Hacka hälften av nötterna riktigt fint och resten grovt i en matberedare eller mixer. Blanda de fint hackade nötterna med rågsikt och salt. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar, och finfördela fettet i mjölblandningen med fingertopparna. Tillsätt sockret och nyp ihop till en smulig deg.
- Blanda knappt 1/3 av smuldegen med de grovt mixade hasselnötterna. Denna deg ska vara smultäcke ovanpå tarten.
- Arbeta snabbt ihop resten av smulorna till en smidig deg och tryck ut den tunt i en smord och mjölad pajform, ca 28 cm i diameter. Låt både pajformen och den smuliga degen stå kallt ca 30 minuter.
- Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i 200° drygt 10 minuter eller tills pajskalet börjar få färg.
- Halvera päronen, ta bort kärnhuset och skär frukten i ganska tunna skivor. Fördela päronskivorna i pajskalet och stänk över litet citronsaft. Pudra päronen med ingefära och strö över hasselnötssmulorna.
- Grädda tarten i nedre delen av ugnen i 200° knappt 20 minuter eller tills smultäcket fått färg. Servera ljummen med massor av vaniljsås!
Liknande recept
Kommentarer (0)