Pärontarte med hasselnötssmulor

Serverar: 1 portioner

Päron, hasselnötter och litet ingefära ger denna smakrika paj en skön höstkänsla.

Ingredienser

  • Pajdeg och smulor
  • 200 g hasselnötter
  • 4 dl rågsikt
  • 1 krm salt
  • 200 g smör
  • 1 dl råsocker
  • Fyllning
  • 3 medelstora päron, ca 400 g
  • Litet citronsaft
  • 1 tsk malen ingefära
  • Instruktioner

    1. Hacka hälften av nötterna riktigt fint och resten grovt i en matberedare eller mixer. Blanda de fint hackade nötterna med rågsikt och salt. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar, och finfördela fettet i mjölblandningen med fingertopparna. Tillsätt sockret och nyp ihop till en smulig deg.
    2. Blanda knappt 1/3 av smuldegen med de grovt mixade hasselnötterna. Denna deg ska vara smultäcke ovanpå tarten.
    3. Arbeta snabbt ihop resten av smulorna till en smidig deg och tryck ut den tunt i en smord och mjölad pajform, ca 28 cm i diameter. Låt både pajformen och den smuliga degen stå kallt ca 30 minuter.
    4. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i 200° drygt 10 minuter eller tills pajskalet börjar få färg.
    5. Halvera päronen, ta bort kärnhuset och skär frukten i ganska tunna skivor. Fördela päronskivorna i pajskalet och stänk över litet citronsaft. Pudra päronen med ingefära och strö över hasselnötssmulorna.
    6. Grädda tarten i nedre delen av ugnen i 200° knappt 20 minuter eller tills smultäcket fått färg. Servera ljummen med massor av vaniljsås!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben