Rabarberkaka med kanel- och hasselnötssmul

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Denna hittade jag på nätet (Från Allt om Mat, nummer 10-11, 2004) för några månader sedan. Provade den på mina kollegor och det var en hit.

Ingredienser

  • Kanel- och hasselnötssmul
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl hasselnötter ( 75 g)
  • 100 g smör
  • Kaksmet
  • 175 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 2 1/2 dl gräddfil
  • 5 dl vetemjöl ( 300 g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 400 g rabarber
  • Tillbehör
  • vaniljsås (gärna hemmajord)
  • Instruktioner

    1. 1. Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, kanel och socker i matberedaren. Tillsätt hasselnötterna och kör några sekunder tills nötterna är grovhackade. Tillsätt det kalla smöret i klickar och kör till en grynig massa. Låt stå kallt under tiden kaksmeten görs i ordning.
    2. 2. Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar, ca 2 cm långa.
    3. 3. Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund. Rör ner gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ner dem i smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant (26 cm i diameter). Tryck ner rabarberbitarna tätt i smeten.
    4. 4. Grädda i nedre delen av ugnen 30 minuter. Smula sedan nötblandningen över ytan och grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan är genomgräddad, känn med sticka. Servera gärna med vaniljsås.

    Liknande recept

    5
    1 h 35 min
    12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben