Pepparkaka med banan och clementiner

Helt eget (nästan) påhittat recept på en smarrig julkaka med clementiner, bananer och julkryddor! Förlagan är Maria Öhrns Mandarinkaka med kokostopping.

Ingredienser

  • 2-3 clementiner eller mandariner (helst kärnfria)
  • 2 bananer
  • 125 g smält smör eller 1.25 dl mat/raps olja
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • Topping
  • 300 g creme cheese
  • 3 msk citronsaft
  • 1 dl florsocker
  • ½ dl riven kokos
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smörj och bröa en avlång bakfom.
    3. Skölj clementinerna i varmvatten. Lägg i en kastrull (hela med skal) och fyll på med vatten. Koka upp och låt koka 7 - 8 minuter tills dom är mjuka. Skölj i kallt vatten och låt svalna.
    4. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
    5. Dela clementinerna i mindre bitar och skala bananerna och skiva ner med clementinerna. Kör med en mixerstav till en slät puré. Vänd ner i äggsmeten. Blanda ihop mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner i äggsmeten. Häll till sist ner smält smör eller olja. Rör slät.
    6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme (kan vara kladdig, men ge den 5- 10 minuter till) Låt svalna.
    7. Vispa ihop färskosten med socker och citronsaft till en fluffig smet och bred över kakan och strö över riven kokos.
    8. Njut i tjocka skivor!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben