Pepparkaksäppelpaj med vaniljsås

Serverar: 6 portioner

Tid: 45 minuter

Om ni har pepparkakor över från julen kommer de till användning i detta recept.

Ingredienser

  • 100 g pepparkakor
  • 100 g smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl havregryn
  • 4 äpplen
  • ½ msk kanel
  • Vaniljsås
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 3 msk socker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Vaniljsås: Blanda 1 dl vispgrädde och mjölken i en kastrull. Låt det koka upp och ställ sedan gräddmjölken åt sidan så att den svalnar lite. Rör ihop äggulor, 2 msk socker och potatismjöl med gräddmjölken. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills såsen tjocknar. Låt svalna. Blanda ner vaniljsockret i såsen. Vispa 2 dl vispgrädde och vänd försiktigt ner i såsen.
    2. Paj: Sätt ugnen på 200 grader. Smula sönder pepparkakor. Smält smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner mjöl, havregryn och pepparkakssmulorna.
    3. Kärna ur och skär äpplen i smala klyftor. Lägg äppelklyftorna i en pajform, strö över 1 msk socker, kanel och pepparkakstoppingen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
    4. Servera äppelpajen med vaniljsåsen!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben