Pepparkakscheesecake med vit choklad

Serverar: 6-8 portioner

Den söta vita chokladen passar väldigt bra ihop med de syrliga lingonen. Den här kakan kommer garanterat att gå åt!

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 150 g pepparkakor, krossade
  • Fyllning
  • 200 g vit choklad
  • 400 g naturell färskost, t ex Philadelphia
  • 1 dl kesella
  • 1 dl socker
  • 100 g lingon, frysta och tinade
  • 1 dl koncentrerad lingondricka
  • ½ - 1 msk majsstärkelse
  • Garnering
  • Kanelstänger
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och blanda med krossade pepparkakor till en smulig deg. Kläm fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut den smuliga degen i formens botten. Låt stå i kyl tills bottnen stelnat, ca 30 minuter. Smörj formens kanter med smör.
    2. Smält den vita chokladen över vattenbad och pensla formens kanter med chokladen i två omgångar så att kanten blir jämntjock. Ställ i kylen. Blanda färskost, kesella och socker. Fyll formen och låt den sedan stå övertäckt i kyl minst 4 timmar.
    3. Låt lingonen rinna av men spara saften. Lägg lingonen ovanpå tårtan. Värm den sparade lingonsaften med lingondrickan och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten till en lätt trögflytande konsistens. Låt såsen kallna och häll den sedan över tårtan.
    4. Lossa försiktigt kanten av formen och knyt eventuellt ett fint band runt kakan vid servering. Garnera gärna med några hela kanelstänger.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben