Pepparkaksdoftande cheesecake

Serverar: 14-16 portioner

Apelsin och pepparkaka gör den här, trelagerstårtan, till en riktigt julig avslutning på middagen.

Ingredienser

  • 150 g pepparkakor
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 10 gelatinblad
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 3 dl florsocker
  • 2 apelsiner, rivet skal och pressad saft
  • 2 dl vispgrädde
  • Gelé
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl pressad apelsinsaft, ca 2 apelsiner
  • Garnering
  • Pepparkakor
  • Strimlat apelsinskal
  • Ljus
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Mixa pepparkakorna till smulor. Smält smöret i en kastrull. Blanda smör och pepparkakssmulor och tryck ut dem med baksidan av en sked i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Grädda i 10 minuter. Låt kallna.
    3. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Blanda färskost, yoghurt, florsocker, apelsinskal och apelsinsaft till en slät smet. Vispa grädden och rör ner i smeten. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme i en kastrull. Låt svalna något och rör ner i apelsinsmeten. Häll smeten ovanpå bottnen i formen och ställ kallt att stelna i 3 timmar.
    4. Gelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp gelatinbladen. Smält dem i en kastrull med ½ dl av apelsinsaften. Ta kastrullen från värmen och tillsätt resten av apelsinsaften. Låt svalna i kylskåp tills gelén nästan är stel. Häll gelén över tårtan och låt den stelna helt.
    5. Lossa tårtan ur formen och garnera kanten runt om med pepparkakor. Garnera med apelsinskal och sätt ljus i tårtan.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8
    4.9
    20 min
    8-9
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben