Pleskavica - kroatiskt

Serverar: 4 portioner

Blev så sugen på att testa "annorlunda" än den man man brukar laga här hemma i "svedala". Det här måste jag testa, låter jättegott!

Ingredienser

  • 500 g köttfärs (använd gärna 50/50 av fläsk och nötfärs)
  • 1 ägg
  • 4 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk vegeta (ett slags grönsakssalt ursprungligen från Kroatien, kan ersättas med bara salt)
  • 2 tsk salt
  • 1/2 skiva formbröd, alternativt några matskedar ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 100 g sallad av valfri sort
  • 4 pitabröd
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olja
  • Instruktioner

    1. Börja med att smula ner brödet, alternativt ströbrödet i 1 dl vatten. Låt svälla i ungefär 10 minuter. Finhacka löken och en av tomaterna.
    2. Blanda färsen, ägget, halva den finhackade löken, det svällda brödet, vegeta, salt och 1 tsk cayennepeppar till en jämn smet.
    3. Hetta upp olja i en panna eller kastrull, stek sedan resten av den gula löken samt vitlöksklyftan genomskinlig, tillsätt även den finhackade tomaten. Låt såsen koka ihop en aning innan du tillsätter ungefär tre teskedar cayennepeppar, 1 tsk yoghurt samt salt och en skvätt vatten. Låt såsen koka ihop ytterligare tills den tjocknar. Ställ av från värmen.
    4. Blanda yogurten med lite finhackad vitlök och salt, ställ kallt. Forma stora tunna biffar av köttfärsblandningen, stek gyllenbruna i stekpanna och servera i pitabröden tillsammans med den röda såsen, vitlöksyoghurt, lökringar, sallad, skivad tomat och om man vill fefferoni.

    Liknande recept

    4.8
    5 h
    6-8
    4

    Kommentarer (1)

    nataliep 28 oktober 2009

    Det här är säkert jätte gott, men det är absolut ingen Pljeskavica. Denna kötträtt härstammar från mitt hemland Serbien (den är tämligen populär i flera ex Jugoslaviens länder), och det finns säkert många variationer, men den som du gav är tyvärr ingen av dem. Din recept liknar mest pannfärsbiffar man gör i Serbien. I en pljeskavica har man ingen ägg, bröd och inten Vegeta.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben