Plommonpaj med vit choklad

Serverar: 8-10 portioner

Plommonen möter vit choklad på ett mycket lyckat sätt. Den här pajen är supergod!

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl, 240 g
  • 1 1/4 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 1 apelsin
  • 500 g plommon
  • 50 g vit choklad
  • 25 g flagad mandel
  • Tillbehör
  • Vaniljglass eller crème fraiche smaksatt med vaniljsocker eller honung
  • Instruktioner

    1. Mixa mjöl, socker, salt och smör i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 27 cm i diameter. Låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Fyllning: Vispa ihop smör, mandelmjöl, socker och ägg. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smeten. Bred krämen på pajbottnen. Halvera plommonen och kärna ur dem. Lägg dem i pajformen med den kupade sidan uppåt. Riv chokladen. Strö den och mandeln över.
    4. Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter, tills den har fin färg. Låt svalna. Servera pajen med vaniljglass eller crème fraiche smaksatt med vaniljsocker eller honung.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben