Potatiskuber med vitlökssås

Serverar: 4 portioner

Stora bitar kokt potatis rullas i parmesanost och doppas i frityrsmet. Sedan steks de gyllenbruna i olja.

Ingredienser

  • 450 g fast potatis, skuren i stora bitar
  • 125 g riven parmesanost
  • Olja till fritering eller stekning
  • Sås
  • 2 msk smör
  • 1 skivad gul lök
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk hackad persilja
  • Frityrsmet
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1½ dl mjölk
  • Instruktioner

    1. Börja med såsen. Smält smöret i en kastrull och fräs den skivade löken och vitlöken mjuk i 2 -3 minuter utan att de tar färg. Red av med vetemjöl och låt småkoka i 1 minut. Rör om då och då.
    2. Ta bort kastrullen från värmen och blanda i mjöl och persilja. Låt allt koka upp på nytt och håll såsen varm.
    3. Koka potatisen nätt och jämnt mjuk i 5-10 minuter. Blir den för mjuk faller den lätt isönder. Låt potatiskuberna rinna av och vänd dem i parmesanost.
    4. Gör iordning frityrsmeten. Häll mjölet i en rymlig skål och vispa ner ägg och mjölk till en jämn smet. Doppa potatiskuberna. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller fritös. Fritera potatiskuberna i 3-4 minuter tills de fått fin färg. Lyft dem ur oljan med en hålslev och lägg upp dem i en skål och servera till kött med såsen till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben