Pustagryta (Pusztai pörkölt)

Serverar: 4-6 portioner

Rätten har ingenting gemensamt med en traditionell pörkölt men enligt receptskrivaren är den mycket god i alla fall.

Ingredienser

  • 8 hg mager högrev, bringa eller märgpipa
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 125 g fett
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 dl vitt vin
  • Vatten
  • Salt
  • Peppar
  • Mejram
  • 1 kg potatis
  • 4 söta paprikor
  • 3 tomater
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i stora tärningar. Hacka löken fint. Ansa paprikorna och skär var och en i sex bitar på längden. Skär varje tomat i sex klyftor.
    2. Smält fettet i en ugnssäker gryta. Stek löken och den krossade vitlöksklyftan vackert bruna, strö paprikapulver över och blanda ner köttet. Häll på 1½ dl vin och litet vatten, smaka av med salt, nymalen svartpeppar och en nypa mejram. Låt sjuda under lock. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Under tiden skalar man potatisen och skär den i tärningar. När köttet börjar bli mört lägger man i potatis, paprika och tomat i grytan. Späd med resten av vinet. Om det behövs kan man späda med litet vatten så att ingenting fastnar i grytan.
    4. Sätt in grytan i ugnen och låt stuvningen långsamt gräddas färdigt, 20-30 minuter. Rör då och då så att den inte fastnar. Späd med mera vatten om det behövs, men se till att såsen bara binder ihop kött och grönsaker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben