Rabarbercheesecake

Serverar: 6-8 portioner

Denna cheesecake är inte bara ljuvligt god utan även otroligt vacker med sitt marmorerade mönster.

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g digestivekex
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 6 gelatinblad
  • Ca 300 g rabarber
  • 2 dl socker
  • Eventuellt några droppar röd eller rosa hushållsfärg
  • 6 dl crème fraiche, 600 g
  • 200 g naturell färskost, t.ex. Philadelphia
  • Garnering
  • Eventuellt färska, ätliga blommor som violer eller penséer
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Botten: Krossa kakorna till ganska fina smulor i en mortel eller matberedare. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smulig massa. Tryck ut i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills botten börjar få färg. Låt svalna lite.
    3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hacka rabarbern i centimetertjocka bitar och låt koka mjuka i en kastrull tillsammans med ca 1/4 av sockret. Vispa ihop till en kompott och färga eventuellt med några droppar röd hushållsfärg om färgen är för grönaktig. Dra kastrullen från spisen och vispa ner 2 av gelatinbladen. Vispa tills gelatinbladen smält och ställ kompotten åt sidan.
    4. Blanda ihop resten av sockret med crème fraiche och färskost. Hetta upp ca 1 dl av blandningen i en kastrull på spisen. Dra kastrullen från spisen när blandningen börjar ryka och vispa ner resten av gelatinbladen. Vispa ihop den varma blandningen med resten av färskostsmeten och häll den i formen.
    5. Klicka i rabarberkompotten i formen och dra runt med en kniv för att bilda ett marmorerat mönster. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 3-4 timmar.
    6. Lossa tårtan ut formen genom att skära med en kniv längs insidan av kanten. Skär i bitar och garnera eventuellt med ätbara blommor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben