Rabarberkaka med crumbel

Serverar: 10 portioner

En rustik kaka med rabarberfyllning som toppas med crumbel. Ät den ljummen eller kall. Servera den med lite glass eller bara som den är.

Ingredienser

  • 6 msk gräddfil
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 50 g hackade hasselnötter
  • Crumbel
  • 50 g smör
  • ½ dl socker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 225 g rabarberstjälkar
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl socker
  • Servering
  • Eventuellt vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Börja med crumbeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljsocker samt muscovadosocker och rör ihop. Töm över i en skål, tillsätt mjölet och rör ihop till en smulig massa. Ställ åt sidan och låt kallna, gärna i kylskåp.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Skär rabarberstjälkarna till fyllningen i 2 cm långa bitar. Lägg dem i en skål och blanda med vetemjöl och socker. Låt stå i ca 15 minuter, men blanda runt några gånger undertiden.
    4. Blanda gräddfil och ägg i en skål till kakan. Blanda i en annan skål vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret i mjölblandningen och rör ihop med elvisp till en smulig deg. Vänd ner hasselnötterna. Vänd ner äggblandningen till en slät smet.
    5. Lägg kakasmeten i en smord form, ca 24 cm i diameter. Lägg rabarberblandningen ovanpå. Ta fram crumbeln som ska vara i kaksmulstora bitar och strö den över kakan.
    6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar.
    7. Servera eventuellt kakan med lite glass.

    Liknande recept

    5
    1 h 35 min
    12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben