Rabarberkakor

Serverar: 15 portioner

Bakade på en vanlig vetedeg men blandat i lite extra smör eller margarin när degen har jäst.

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • ½ dl strösocker
  • Salt
  • 1 ägg
  • Ca 7 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 5 dl rabarber, rensade och skurna i bitar
  • Strösocker
  • 1 ägg till pensling
  • Instruktioner

    1. Smält 50 g av matfettet. Slå över mjölken, låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet, tillsätt resten samt socker, salt och ägg.
    2. Tillsätt 5½ dl vetemjöl och arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
    3. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter.
    4. Arbeta upp degen på mjölat bakbord och knåda in matfettet. Ställ degen svalt i en timma.
    5. Kavla ut degen ca 1 cm tjock och ta ut runda kakor, ca 10 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
    6. Lägg rabarberbitarna mitt på kakorna, sockra och vik degkanterna, en bit över fyllningen. Skåra kanterna lätt.
    7. Låt kakorna jäsa, på ej för varm plats, ytterligare ca 30 minuter. Pensla kakorna med ägg och grädda dem ca 15 minuter i 250 graders ugn.
    8. Pröva som omväxling äppelklyftor eller blåbär istället för rabarber.

    Liknande recept

    5
    1 h 35 min
    12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben