Ris á la malta med citrussallad

Serverar: 4 portioner

Vad är en jul utan ris á la malta. Här med citrussallad och sockerstekt musli.

Ingredienser

  • Sallad
  • 1 apelsin
  • 1 blodapelsin
  • 1 grapefrukt
  • 1 citrongrässtjälk
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • ½ dl vitt vin
  • Riskräm
  • 1 vaniljstång
  • 2 liter mjölk
  • 2-3 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 dl grötris
  • 1 dl gräddfil
  • Musli
  • 2 msk smör
  • 2 msk socker
  • 200 g blandad musli (dinkelflingor, puffad quinoa, nötter osv)
  • Garnering
  • Citronmeliss
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sallad: Tvätta och riv skalen på citrusfrukterna på ett rivjärn. Banka citrongräset med baksidan av en kniv så att aromerna frigörs. Koka upp socker och vatten, tillsätt vitt vin, citrongräs och citrusskal i sockerlagen. Filéa citrusfrukterna*: Skär av "botten" och "toppen" och skär sedan bort allt skal inklusive det vita. Skär ut från "facken" i vackra klyftor. Lägg i lagen.
    2. Riskräm: Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg i en kastrull. Tillsätt mjölk, vatten och socker. Häll i riset. Koka tills riset är mjukt, ta upp lite och smaka av. Låt svalna. Blanda upp med gräddfil.
    3. Musli: Smält smör och socker till en mörk karamell. Tillsätt musli och rör om med en träslev så att allting täcks med karamell. Ta sedan upp muslin och lägg på en plåt så att det svalnar. Var väldigt försiktig med karamellen.
    4. Lägg riskrämen i botten av ett glas. Toppa med citrussalladen (låt lite av lagen följa med) och strö över musli. Garnera med citronmeliss och pudra över lite florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben