Låter gott, men bären kan uteslutas eller bytas ut.
Ingredienser
1 l standardmjölk
7 msk socker
2 dl grötris
1 vaniljstång
1 dl mandel
1½ dl vispgrädde 38 %
Sås
1 citron
½ kg körsbär (eller andra bär)
2 dl socker
1 msk majsmjöl
1 msk vatten
Instruktioner
* Blanda mjölk, 2/3 av sockret och risgryn i en gryta. Skrapa ner fröna från vaniljstången i grytan och lägg även i själva stången. Koka upp gröten och låt den sjuda i ca 40 minuter. (Rör om med jämna mellanrum).
* Ta bort vaniljstången. Hacka mandlarna grovt och tillsätt dem till gröten i en stor skål och sätt skålen svalt i kylskåp.
* Vispa grädden och resten av sockret i en liten skål. Blanda ihop grädden med den avsvalnade gröten och låt det stå kallt i ca 2 timmar.
---
Sås:
* Skär citronen i fjärdedelar. Lägg citron, bär, och socker i en gryta och värm såsen i ca 5 min.
* Gör en redning av majsmjöl och vatten och tillsätt den.
* Koka upp såsen under konstant omrörning. Ta bort citronklyftorna.
* Servera ris á la Maltan i små skålar eller dessertglas. Häll lite bärsås över varje portion.