Ris á la malta med lyxig elegans

Serverar: 4 portioner

Ris á la malta är en klassiker på julbordet. Här i en lite ny tappning med körsbärssylt och knaprighet från pistaschgranola.

Ingredienser

  • 1½ dl vispgrädde
  • 250 g risgrynsgröt
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Körsbärssylt
  • 1 burk urkärnade körsbär, ca 200 g
  • ¾ dl vatten
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1½ dl syltsocker
  • Pistaschgranola
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl pistaschmandel
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk rapsolja
  • Garnering
  • 2 dl bär, t ex körsbär, björnbär eller hallon
  • Instruktioner

    1. Vispa grädden. Blanda risgrynsgröten, grädde, florsocker och vaniljsocker.
    2. Körsbärssylt: Koka upp körsbär, vatten och citronsaft i en rostfri kastrull under lock och sjud ca 10 minuter. Rör några gånger under tiden. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt syltsocker. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Koka ett par minuter under omrörning och häll upp i en väl rengjord burk. Låt svalna.
    3. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Granola: Blanda alla ingredienser i en skål. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Strö ut blandningen på bakplåtspapperet och rosta mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Rör om ett par gånger under tiden så att den rostas jämnt. Den är färdig när grynen fått en gyllenbrun färg.
    5. Servera Ris á la maltan med körsbärssylten i portionsglas eller glasburkar. Strö över granola och garnera med bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben