Ris á la Malta med vit choklad och apelsinsås

Serverar: 6 portioner

Ingen jul utan ris á la Malta! En klassiker som är god som den är men som också kan varieras i oändlighet ... Här smaksätts den med vit choklad och apelsin. Mums! Laktosfri, glutenfri och äggfri.

Ingredienser

  • 2 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade eller samma mängd mald kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1 liter mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk
  • 150 g vit choklad, t ex mjölkfri
  • 2 dl vispgrädde, t ex Alpro Cuisine
  • Apelsinsås
  • 3 dl apelsinsaft
  • 1 msk råsocker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 kanelstång
  • 2 mandariner/clementiner
  • Instruktioner

    1. Koka rist med vatten, mortlade kardemummakärnor och salt i 10 minuter. Häll på mjölken och låt puttra på väldigt låg värme i 45 minuter. Rör runt då och då. Häll över i en skål. Hacka chokladen fint och vänd ner i gröten. Rör runt tills den har smält helt. Låt svalna helt i kylen.
    2. Vispa ihop apelsinsaft, råsocker och majsstärkelse i en kastrull. Droppa ner kanelstången. Koka upp under ständigt vispande och låt sjuda tills krämen tjocknar något. Skala mandarinerna/clementinerna och dela i klyftor. Vänd ner i apelsinsåsen.
    3. Vid servering: Vispa grädden fast och fluffig och vänd ner i gröten. Servera Ris á la Maltan med apelsinsåsen. Såsen är god både varm och kall.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben