Rutig äppelkaka

Serverar: 8 portioner

Supergod till fikat

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 msk socker
  • 1 msk olja
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1½ tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 6 äpplen
  • 2 msk vit sirap
  • 2 msk farinsocker
  • ½ dl russin
  • 1 msk pressad citronsaft
  • ½ dl hackad mandel
  • 2 tsk kanel
  • Ovanpå
  • 50 g grovriven mandelmassa
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Hacka ihop ingredienserna till pajdegen, ev i matberedare. Lägg kallt ca 30 minuter.
    3. Skala och tärna äpplena. Koka dem 5 minuter under lock med sirap, farinsocker, russin och citronsaft. Tillsätt mandel och kanel. Låt blandningen svalna.
    4. Klä en ugnssäker form med pajdegen. Lägg i fyllningen. Grädda i 30 minuter. Tag ut och strö riven mandelmassa i rutmönster ovanpå. Grädda i ytterligare ca10 minuter.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben