Sabbatskaka från Israel

Tid: 1 timme 15 minuter

Kan bakas glutenfri Historik: En väninna till min mor hade varit till Israel och kom hem med detta recept, som vår släkt gärna bakar till varje jul. Numera när man kan köpa hela färdigknäckta paranötter är den enkel att göra. Annat var det förut på 60-talet. Obs paranötter skall ej ges till nötallergiker, kan ge mycket farlig allergireaktion i luftvägarna.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 dl mjöl ( vetemjöl eller glutenfritt mjöl)
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ dl socker
  • 50 hela röda cherrybär, ca 3 dl
  • ½ kg hela paranötter, ca 6 dl
  • ½ kg hela dadlar, kärnfria
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    Observera inga ingredienser skall hackas sönder Blanda alla torra ingredienser. Vispa mycket lätt upp äggen och slå över. Blanda tills allt mjöl är bundet. En ca 2 liters form kläs med aluminiumfolie. Smeten hälls i och översidan jämnas till så gott det går med hela nötter och urkärnade hela dadlar. Ugnsvärme 150 grader C i ca 1 timme 15 minuter Kakan blir mycket kompakt Skall kallna ordentligt innan man skär lövtunna skivor Enklast är att först halvera kakan och sedan att skära skivorna.

    Liknande recept

    3.8
    30 min
    8
    6

    Kommentarer (3)

    mz66 8 januari 2010

    Denna kakan verkar mycket spännande! Ska testa utan paranötter!

    Exbussis 31 mars 2012

    Vad ska det vara för ugnsvärme och hur länge ska den stå inne? Var i ugnen?

    Exbussis 31 mars 2012

    Vad ska det vara för ugnsvärme, var i ugnen och hur länge?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben