Saffransknutar med vit choklad

Serverar: 48 portioner

Saftiga, gyllene saffransbullar med en spännande fyllning. Verkligt läckra! Ur Allers nr 50/09.

Ingredienser

  • 2 kuvert saffran à 0.5 g
  • 1 sockerbit
  • 50 g jäst
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½dl vit sirap
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl (drygt 1 kg)
  • Fyllning
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g vit choklad
  • Topping
  • 1 ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 dl flagad mandel
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och rör i mjölken. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt saffran, sirap, ägg, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
    3. Sätt ut bullformar på 2 plåtar. Dela degen i 2 delar och kavla ut till stora plattor à 45x30 cm. Bred smöret över degen. Grovriv chokladen och strö den över. Vik degen på tre, på längden. Skär i strimlor, vrid ihop till knutar och lägg i bakformarna. Låt jäsa 20-30 minuter.
    4. Vispa upp ägget med en nypa salt, då blir det mer lättflytande. Pensla bullarna med ägg och strö över mandel. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter.
    5. Låt svalna på galler under bakduk. Sikta gärna över florsocker när bullarna ska serveras. Saffransknutarna går utmärkt att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben