Salted caramel cheesecake

Serverar: 12 portioner

Min favorit cheesecake. Helt underbart god! Gör gärna kakan dagen innan du ska äta den så att den hinner "sätta" sig ordentligt.

Ingredienser

  • 14 digestivekex
  • ½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 100 g smör
  • Fyllning
  • 900 g färskost t ex Philadelphia, rumsvarm
  • 3 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 dl gräddfil, rumsvarm
  • 3 ägg, rumsvarma
  • 1 äggula, rumsvarm
  • Kolasås
  • 100 g glykos
  • 2 dl socker
  • 3/4 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, socker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Fodra en bakform, 23 cm i diameter, med smulorna, även 4 cm upp mot kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
    2. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och socker fluffigt i en matberedare eller med en handvisp. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga.
    3. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt kakan stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.
    4. Kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull, tillsätt sockret lite i taget tills allt har smält. Rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg. Häll i grädden, lite i taget, försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.
    5. Servera cheesecaken toppad med kolasås.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8
    4.9
    20 min
    8-9
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben