Schweizisk äppelkaka

Serverar: 10 portioner

En jättegod och saftig mjuk kaka att servera exempelvis till kaffet. Med en klick grädde till passar den bra också som en lite kraftigare efterrätt.

Ingredienser

  • 125 g smör rumstempererat
  • 1,5 dl strösocker + 1/2 dl
  • 2 st ägg
  • 0,5 st citron saften av
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 st äpplen
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Rör smöret och 1 1/2 dl socker smidigt. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna en i taget samt citronsaften och vispa poröst.
    3. Blanda mjöl och bakpulver och vispa äggvitorna styva. Rör först ner mjölblandningen och sist äggvitorna i smeten och klicka/bred ut den i formen. Smeten blir ganska fast.
    4. Skala och halvera äpplena. Kärna ur dem och skär dem i klyftor. Skär längsgående snitt i äppelklyftorna från den rundade sidan. Tryck ner klyftorna i smeten.
    5. Strö över ca 1/2 dl socker och grädda i ugnen i 40–50 minuter. Höj eventuellt värmen på slutet om kakan behöver mer färg

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben