Sillabröd

Serverar: 2 portioner

Ett fylligt och hållbart bröd (minst en vecka) som passar utmärkt till sillmackan.

Ingredienser

  • 480 g vetemjöl special
  • 320 g grovt rågmjöl
  • 80 g grahamsmjöl
  • 175 g mörk sirap
  • 40 g farinsocker eller mörkt muscovadosocker (muscovadosockret ger en fylligare smak)
  • 5 dl filmjölk
  • 1 dl kallt kaffe
  • 75 g jäst
  • 20 g salt
  • 10 g mald anis
  • Pensling
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 msk honung
  • 1 msk smält smör
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienser och kör i matberedare 10 minuter eller slå hårt med träspatel för hand i 10 minuter.
    2. Låt degen, som ska vara lös och kladdig, stå kvar i bunken cirka 30 minuter. Använd redskap och sleva upp degen i två smorda brödformar och jäs i rumstemperatur i cirka 2 timmar.
    3. Baka av i ugn i cirka 45 minuter i 180 grader.
    4. Ta ut brödet ur formen och känn så att det känns fast, innertemperaturen ska vara närmare 100 grader.
    5. Låt brödet vara kvar i formen. Pensla med kaffeblandningen och ställ tillbaka i ugnen i cirka 5 minuter.
    6. Ta ut bröden ur ugnen och ur formen och låt svalna på bakbord. För bästa resultat: plasta in brödet och låt det vila tills nästa dag innan du skär i det.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    inlangan 15 juni 2011

    Har idag börjat baka detta recept från en äldre tidning (Helene J-sons recept).Upptäckte att det var fel i receptet - samma här!!! Pensla på kaffeblandningen????

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben