Vanliga lussekatter blir ofta torra och tråkiga. Bakade istället bullar med saffran till lucia, fyllde med mandelmassa, smör och socker!! Riktigt smarriga blev de, Kan varmt rekommendera dessa!
Ingredienser
5 dl mjölk
150 g smör
1 g saffran
50 g jäst
250 g kesella
½ tsk salt
2 dl strösocker
16 dl vetemjöl
Fyllning
250 g mandelmassa
250 g smör
1½ dl råsocker
Garnering
Ägg
Mandelspån
Råsocker
Instruktioner
- Smält smör, slå sedan i mjölk och saffran, låt allt bli fingervarmt. Smula ner jästen i bunken och slå på degvätskan. Slå i salt, kesella, socker och rör ordentligt. Slå i mjölet lite i taget. Knåda ordentligt. Låt jäsa i ca 45 minuter.
- Tag upp degen och knåda den på bakbordet. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred på rikligt med smör, strö över råsocker och riv mandelmassan jämt över.
- Rulla ihop och dela i ca 1cm tjocka bitar. Lägg i bullformar och låt jäsa i ca 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över råsocker och flagad mandel. Grädda i 200 grader i ca 10-13 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Tack för detta receptet! Underbart goda och saftiga, min nya favorit mmmmm :-)
Tack för receptet! Otrolig succé under julen, så saftiga och goda!