Smarriga munkar med socker

Serverar: 10 portioner

Ett gammalt beprövat och enkelt recept på smarriga munkar utan hål.

Ingredienser

  • 500 g mjölk
  • 100 g jäst
  • 75 g socker
  • 250 g äggula
  • 20 g salt
  • 0.5 st citron (skalet)
  • 150 g smör
  • 1200 g vetemjöl
  • Olja till fritering
  • Strösocker att doppa munkarna i
  • Instruktioner

    1. Tvätta citronen noggrant och riv skalet av halva. Värm upp mjölken till 37 grader och smula ner jästen i den. Blanda sedan alla ingredienser (förutom oljan till friteringen och strösockret till garneringen) ordentligt i matberedare i 10 minuter och låt sedan degen vila 30 minuter.
    2. Dela upp degen i bitar i önskad storlek, rulla till bollar och jäs dem under en handduk i 40-80 minuter.
    3. Förbered fritösen. Fritera munkarna gyllenbruna i 180-gradig olja. Om munkarna ska friteras i gryta, kom ihåg att fläkten inte får vara igång. Se också till att ha ett stort lock nära till hands om oljan blir överhettad. Gör ett test innan munkarna läggs i: Lägg i en bit vitt bröd i oljan. När brödbiten blivit gyllenbrun efter cirka en minut är temperaturen lagom.
    4. Lägg sedan upp dem på papper och låt rinna av. Vänd dem i strösocker och fyll med sylt eller vaniljkräm.

    Liknande recept

    3.5
    50 min
    18
    2
    4.7
    20 min
    5-7
    11

    Kommentarer (2)

    LaJefa 29 november 2008

    Dessa låter som dem de säljer på söndagsmarknaden...supergoda. Ska jag testa om dina blir typ samma..vilket jag misstänker. Tack för receptet. Stjärnorna kommer efter att jag har testat dem..kan kanske ta lite tid för det skrivs ju in så många goda saker varje dag och man kan ju tyvärr inte äta dygnet runt, vilket man har lust till när man ser alla läckerheter:-)

    LitenMajs 18 februari 2009

    ååh, har letat efter ett sånt här recept, skulle man kunna göra sånna här med rivna äpplen inuti trors :O isåfall hur skulle man kunna göra då!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben