Smörgåsgifflar

Serverar: 8 portioner

Härliga porösa gifflar som är goda att serveras precis som de är. Eller fyll dem med t ex en god räksallad och komplettera med extra räkor. Ett salladsblad närmast brödet gör att salladen inte fuktar igenom.

Ingredienser

  • Ca 6 dl, 360 g vetemjöl
  • 1 dl kallt vatten
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk vit sirap
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 25 g, ½ paket jäst för söta degar
  • Pensling
  • 1 ägg, uppvispat
  • Sesam el vallmofrön
  • Instruktioner

    1. Häll det mesta av mjölet, vatten, smör i klickar, sirap, salt och ägg i matberedarens skål.
    2. Smula över jästen. Kör 3-4 minuter med degkrokarna.
    3. Låt degen vila 20-30 minuter i skålen.
    4. Tag upp degen på mjölat bakbord. Forma en bulle och kavla ut till ca 30 cm ø.
    5. Pensla med ägget. Sporra fyra diagonaler så det bildas åtta trekanter. Rulla dem från basen mot mitten. Lägg, något rundade, på bakpappersklädd plåt.
    6. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
    7. Pensla gifflarna med ägg och strö frön över. Sätt in mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 225° och grädda ca 10 minuter.
    8. Härliga porösa gifflar som är goda att serveras precis som de är. Eller fyll dem med t ex en god räksallad och komplettera med extra räkor. Ett salladsblad närmast brödet gör att salladen inte fuktar igenom.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    jane770908 14 oktober 2010

    Underbart goda och kul att det funkar med torrjäst eftersom det är lite svårt att hitta färsk jäst här i Peru. KANONGODA! TACK!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben